ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ ΑΤΣΑΛΙ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
bothstudio.gr

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου με άνθρακα και χρώμιο. Η ελάχιστη περιεκτικότητα της επιφάνειας του σε χρώμιο προστατεύει το μεταλλικό υπόστρωμα από την οξείδωση και τη διάβρωση. Από τις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ως ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και 100% ανακυκλώσιμο. 

 

Με την κατασκευή των επιβλητικών ουρανοξυστών στην Αμερική της δεκαετίας του ‘30 το υλικό αυτό εισήχθει στην κατασκευή κτιρίων, γεφυρών και άλλων αρχιτεκτονικών εφαρμογών.

bothstudio.gr

Disney Concert Hall by Carol Highsmith

Το ανοξείδωτο ατσάλι κέρδισε φυσικά και την τέχνη της γλυπτικής, αφού αποτελεί υλικό έκφρασης για πολλούς καλλιτέχνες από τον μοντερνισμό ως και τα κινήματα της σύγχρονης τέχνης. 

 

bothstudio.gr

bothstudio.gr

Η Βάσια Παχή, απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σχεδιάστρια στο Both Jewellery Studio, επιλέγει το ανοξείδωτο ατσάλι ως βασικό υλικό για την κατασκευή των κοσμημάτων της. Τόσο οι μηχανικές του ιδιότητες (ανθεκτικότητα, σκληρότητα μαζί με ελαστικότητα) όσο και οι ποιοτικές (χρώμα, υφή), ταιριάζουν απόλυτα με την αισθητική και την προσωπική της προσέγγιση στο κόσμημα. Εξάλλου η αρχιτεκτονική, το αστικό τοπίο και η βιομηχανία ήταν πάντα θεματικές έμπνευσης για την ίδια.

Η σκληρότητα του μετάλλου καθιστά την χειροποίητη κοπή του πολύ δύσκολη και για τον λόγο αυτό τα κοσμήματα σχεδιάζονται ηλεκτρονικά και κόβονται με μηχανήματα laser. Η τελική τους επεξεργασία γίνεται στο χέρι με τις τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας. Οι ενώσεις των μεταλλικών εξαρτημάτων μεταξύ τους αλλά και με άλλα υλικά που χρησιμοποιεί στη δουλειά της (ακρυλικό γυαλί, φύλλα επενδύσεων επίπλων) γίνονται με ευφάνταστες συνδέσεις (ψυχρές ενώσεις) που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολλές φορές κίνηση στα τελικά κομμάτια.

Οι τεχνικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το ανοξείδωτο ατσάλι, είναι ιδανικές για την χρήση του στο κόσμημα αφού είναι ελαφρύ, σκληρό, ανθεκτικό, δε σκουριάζει και κυρίως δεν προκαλεί αλλεργίες στο ανθρώπινο δέρμα, όπως άλλα μέταλλα (ορείχαλκος, ασήμι) και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται από την χειρουργική και την οδοντιατρική επιστήμη.

Είναι 100% ανακυκλώσιμο και το αποτύπωμα άνθρακα κατά την παραγωγή του είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλα βιομηχανικά υλικά, παράγοντες που το καθιστούν ως ένα βιώσιμο υλικό.

Με το ανοξείδωτο ατσάλι, η Βάσια Παχή, καταφέρνει να συνδυάσει τις σπουδές και την αγάπη της για την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, εφαρμόζοντας τες στο πεδίο του σύγχρονου κοσμήματος.

images: https://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel