ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
bothstudio.gr

Το φυσικό περιβάλλον είναι για εμάς βασική πηγή έμπνευσης.

Αν και η ζωή στην πόλη το κάνει δύσκολο, φροντίζουμε να είμαστε σε επαφή με αυτό όσο περισσότερο γίνεται και με τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε προσπαθούμε να μην το επιβαρύνουμε.

Θεωρούμε ότι αν και μας αναλογεί ένα απειροελάχιστο κομμάτι από την επίδραση της ανθρωπότητας στο περιβάλλον, ειδικά σε σύγκριση με τη βιομηχανία, η ευθύνη μας είναι τεράστια. Με τις καθημερινές μας συνήθειες, επιλογές και το παράδειγμα μας μπορούμε όλοι μαζί να διορθώσουμε την τεράστια βλάβη που έχει προκληθεί και να καταστήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο.

Ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών και των πρακτικών μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που ο μηδενικός αντίκτυπος όταν δραστηριοποιούμαστε στην πόλη είναι ακατόρθωτος, προσπαθούμε να βρίσκουμε τις εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα.

Σε πρώτο επίπεδο προμηθευόμαστε υλικά:

  • Ανακυκλωμένα, για παράδειγμα το ασήμι που χρησιμοποιούμε, όποτε έχουμε την επιλογή, είναι 100% ανακυκλωμένο. 
  • Ανακυκλώσιμα, όπως τα υλικά συσκευασίας μας.
  • Φυσικά, όπως τα μέταλλα ή τα πετρώματα και η ορυκτή σκόνη για το μωσαϊκό μας (ακόμα και η ίδια η τεχνική έχει τις ρίζες της σε πρακτικές βιωσιμότητας. Για περισσότερα διάβασε εδώ) είναι υλικά που προσφέρει η φύση και υπόκεινται σε επεξεργασία με χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον πριν φτάσουν στο εργαστήριο μας.
  • Περίσσευμα της βιομηχανίας ή άλλων εφαρμογών, όπως είναι τα ακρυλικά φύλλα (acrylic glass) που χρησιμοποιούμε στα κοσμήματα μας.

 

Σε δεύτερο επίπεδο εφαρμόζεται η έννοια της επανάχρησης υλικών και αντικειμένων όπου συμπεριλαμβάνεται και στις αξίες του Both Studio. Σε καθημερινό επίπεδο, εμπλουτίζουμε και αντλούμε από τη βιβλιοθήκη υλικών μας. Για παράδειγμα, τα έπιπλα που εξοπλίζουν το κατάστημα μας, προέκυψαν από ανακατασκευή παλιών βιτρινών. Αλλά και μία απλή πλαστική συσκευασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, για διαφορετικούς σκοπούς πριν καταλήξει στον κάδο της ανακύκλωσης που αποτελεί και το τρίτο επίπεδο της πρακτικής μας απέναντι στα υλικά.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ενάντια στη σπατάλη των υλικών (προμηθευόμαστε μόνο τις αναγκαίες ποσότητες) αλλά και της ενέργειας. Άλλωστε τα κοσμήματα μας κατασκευάζονται χειροποίητα στο μεγαλύτερο στάδιο της παραγωγής τους. 

Τέλος, μετακινούμαστε κατά κύριο λόγο με το ποδήλατο και το μετρό αφού έχουμε την τύχη να εργαζόμαστε σε μία τόσο όμορφη γειτονιά της Αθήνας και δίπλα στο μετρό της Ακρόπολης 🙂