ΟΔΗΓΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ
bothstudio.gr

Στο Both Jewellery Studio κατασκευάζουμε τα κοσμήματα σας με αγάπη και φροντίδα.

 

Τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των κοσμημάτων μας είναι κλασικά για την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας (μέταλλα, επιμεταλλώσεις, πετρώματα) σε συνδυασμό με εναλλακτικά υλικά, δανεισμένα από τέχνες όπως η αρχιτεκτονική και η γλυπτική και τεχνικές που έχει αναπτύξει το εργαστήριο μας για την εφαρμογή τους στο κόσμημα. Το αποτέλεσμα πληροί όλες τις προδιαγραφές της χρήσης για την οποία προορίζεται ως κόσμημα (εφαρμογή, βάρος, ανθεκτικότητα) και είναι επιτυχώς δοκιμασμένο στα χιλιάδες κοσμήματα που έχουμε παράγει μέσα στα χρόνια.

Επιχρυσώσεις
Η επιχρύσωση των κοσμημάτων είναι η επίστρωση της επιφάνειας του μετάλλου με χρυσό, με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Αν και το εργαστήριο μας εφαρμόζει την πιο ανθεκτική εκδοχή επιχρύσωσης (double), η επιφάνεια του χρυσού που εναποτίθεται είναι μόνο 10 χιλιοστά του χιλιοστού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ευαίσθητο σε μία σειρά από παράγοντες όπως η τριβή, το οινόπνευμα και τα χημικά, το έντονο φως και το καυσαέριο με αποτέλεσμα την εξασθένηση του χρώματος. Η φθορά αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί, γίνεται όμως να επιβραδυνθεί με την κατάλληλη φροντίδα.

Οξείδωση των μετάλλων
Όλα τα μέταλλα, σε βάθος χρόνου, παρουσιάζουν το φαινόμενο της οξείδωσης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι χημικές ενώσεις των επιφανειών τους αλληλεπιδρούν με το οξυγόνο και τις υπόλοιπες ενώσεις του αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οξείδια που αντιλαμβανόμαστε ώς “σκουριά”. Στο χρυσό και το ανοξείδωτο ατσάλι, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ανεπαίσθητα, ενώ στο σίδερο, τον χαλκό και τον ορείχαλκο είναι πολύ πιο έντονο. Στο ασήμι προκαλείται ένα μαύρισμα της επιφάνειας του, που πολλές φορές το προκαλούμε στο εργαστήριο εσκεμμένα, με χημικές διεργασίες. Για πολλούς αυτή η φυσική εξέλιξη του μετάλλου είναι γοητευτική, αφού δημιουργείται μία φυσική πατίνα που αποδεικνύει ότι το μέταλλο είναι ένας “ζωντανός οργανισμός” που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

bothstudio.gr

Συμβουλές για το πως να φροντίζετε τα κοσμήματα σας ώστε να διατηρούνται σε τέλεια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιμετωπίστε τα κοσμήματα σύμφωνα με την αξία τους.
Τα κοσμήματα του Both Jewellery Studio μπορεί να μην κατασκευάζονται πάντα από πολύτιμα υλικά, αλλά περιέχουν αισθητική και συναισθηματική αξία για τους κατόχους τους.

Μερικές πρακτικές συμβουλές φροντίδας ώστε να επιβραδυνθεί η φθορά των επιμεταλλώσεων και η οξείδωση είναι:
Αποθηκεύουμε τα κοσμήματα, όταν δεν τα φοράμε, στην αρχική τους συσκευασία ή σε άλλες θήκες έτσι ώστε να τα προστατεύουμε από χτυπήματα, το έντονο φως και τον αέρα.
Φοράμε τα κοσμήματα αφού έχουμε εφαρμόσει τα καλλυντικά στο σώμα μας, όπως άρωμα, κρέμες, λακ κτλ.
Όταν σαπουνίζουμε τα χέρια μας, κάνουμε μπάνιο ή πλένουμε τα πιάτα αφαιρούμε τα κοσμήματα από το σώμα μας.
Αφαιρούμε τα κοσμήματα επίσης, όταν γυμναζόμαστε, κολυμπάμε ή κοιμόμαστε.

Πως να αντιμετωπίσετε τη φθορά στο σπίτι.
Το πλύσιμο με πολύ πηχτό διάλυμα σόδας και ελαφρύ τρίψιμο με μαλακή βούρτσα (πχ οδοντόβουρτσα) φρεσκάρει την επιφάνεια των κοσμημάτων και απομακρύνει λεκέδες και ελαφρές οξειδώσεις.
Για πιο δραστική αντιμετώπιση της οξείδωσης διατίθενται στην αγορά ειδικά χημικά υγρά για τον καθαρισμό των ασημένιων σκευών. (Μη χρησιμοποιήσετε αυτά τα υγρά στα επίχρυσα κοσμήματα, θα καταστραφεί η επιχρύσωση).

Μη ανησυχείτε, εμείς είμαστε εδώ!
Στο Both Jewellery Studio αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε κάθε φθορά που έχουν υποστεί τα κοσμήματα των συλλογών μας και να σας τα παραδώσουμε στην αρχική τους κατάσταση.